Mi a steampunk

Amikor Verne Gyula az 1865-ben megírta, hogy egy óriási ágyúból kilőve el lehet jutni a Holdra, az szédítően újszerű irodalmi történet volt, ugyanakkor a story tudományosan teljes baromság. Az 1970-es évekre oda jutott a sci-fi műfaja, hogy egy-egy alkotáshoz tudósokkal konzultálnak, egyetemi órákra járnak be a szerzők, mert a jelenkor ismert tudományos eredményei alapján megmagyarázhatatlan tudományos fantasztikumot akarnak írni.

Ezzel szakított egy oxfordi irodalom tanár a 80-as években, amikor a hallgatóknak feladatul adta, hogy írjanak egy rövid történetet, amiben a Verne-i világát a jövőbe ültetik.

Irodalmi alműfajként jött létre a steampunk, ami a sci-fi családjába tartozik, egy eljövendő világvége utáni korszakról szól, ahol ismét a gőzgépek korát éljük. Ez az 1860-1890-es évek Angliájának felel meg, ezért mondják neoviktoránus stílusnak is.

Megjelent:

  • filmben (pl.: Wild Wild West, Alice Tündérországban);

  • sorozatban (pl.: Penny Dreadful, 13-as Raktár);

  • játékokban (pl.: BioShock, Code: Realize, Dishonored).

 

A steampunk egy kipusztult civilizáció romjain játszódik, ahol újrahasznosít csöveket, fogaskereket, rezet, amit csak talál. Fennmaradtak emlékek a repülőkről, autókról, hajókról, ezért azt gondolják, hogy régen mindenki (léghajókon) repülve közlekedett, gőztengeralattjárókkal kalandozott vagy díszes fegyverekkel párbajozott hölgyek becsületéért. Ez egy romantikus historizálás egy sosem volt kor után.

 

Változatai:

  • SteamPunk (klasszikus): 1870-1900 – viktoriánus, gőzkorszak Angliában;

  • TeslaPunk: 1900-1930 – progresszív, áramkorszak New Yorkban;

  • DieselPunk: 1940-1980 – MadMax világa;

  • ElectroPunk: 1980-2010 – mikrochip és félvezető korszak.

 

Világszerte milliók rajonganak a steampunk stílusért, díszítik ilyen tárgyakkal lakásukat, viselnek ékszereket, olvasnak regényeket. Itthon 600 aktív követő van, 100-200 fő még Con-ok be is öltözik (pl.: EuroSteamCon). Megszokott, hogy a Krak’n Town-ba steampunk öltözetbe érkezik hazai vagy külföldi vendég. Szerepjáték, sokan a goth és dark szubkultúrákból érkeztek, de többen hétköznapi szerepükből (bankárok, bírók, felsővezetők) kívánnak csak így kilépni.

A steampunk közösség tisztelettudó, magázódik, kalapot és abroncsos szoknyát visel. Jellemzően beszédes karakterével kapcsolatban, melyet kreatív ötletek és hosszú nyomozómunka után épített fel.